Implantaten

Een implantaat is een geïmplanteerde kunstwortel, die in de kaak wordt geplaatst. De meeste implantaten zien er uit als een soort schroef en zijn gemaakt van titanium. Dit is een lichaamsvriendelijk materiaal waaraan bot zich gemakkelijk hecht. Soms zijn ze voorzien van een keramische laag. Het implantaat biedt houvast voor een kroon, brug of overkappingsprothese. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de zogenaamde één-fase en twee-fasen behandeling.

Eén-fase behandeling

Hierbij wordt het implantaat in één behandeling geplaatst. Het implantaat bestaat uit een deel dat in het bot verankerd wordt en een deel dat boven het tandvlees uitsteekt. Deze twee delen vormen één geheel. Na een bepaalde periode wordt op het uitstekende deel een kroon, brug of kunstgebit vervaardigd.

Twee-fasen behandeling

Bij deze behandeling wordt in de eerste fase het implantaat in het bot geplaatst. Vervolgens wordt het weer met tandvlees bedekt. Een aantal maanden later, als het implantaat ingegroeid is in het bot, volgt de tweede fase. Daarbij wordt op het ingegroeide implantaat een stift geplaatst (abutment genoemd). Na een aantal weken wordt op het abutment een kroon, brug of kunstgebit gezet.

Er zijn meer situaties waarin implantaten worden toegepast:

  • Als een tand of een kies ontbreekt en de buur elementen nog gaaf zijn. De tandarts plaatst op de implantaat een kroon van metaal of keramiek.
  • Als meerdere tanden of kiezen ontbreken. De implantaten worden in deze situatie van een vastzittende brug voorzien. Een brug is een voor de patiënt niet uitneembare vervanging van één of meer ontbrekende tanden en/of kiezen.
  • Als alle tanden en kiezen ontbreken. In dit geval kan op implantaten (meestal twee) overkapping- prothese worden geplaatst (vast geklikt). In principe kan bij iedereen met volgroeid kaakbot (vanaf ongeveer achttien jaar) een implantaat worden geplaatst. Voor een succesvolle behandeling moet u wel aan enkele voorwaarden voldoen:

– U moet voldoende kaakbot hebben voor de verankering van de implantaten.
– Uw kaakbot moet gezond zijn.
– Het tandvlees van de resterende tanden moet gezond zijn. Is dat niet het geval dan wordt dit eerst behandeld.
– U moet tevens bereid zijn de aangebrachte voorzieningen goed te onderhouden.

De tandarts zal aan de hand van röntgenfoto’s beoordelen of er voldoende kaakbot aanwezig is en of die gezond en stevig genoeg is. Tegenwoordig is het mogelijk nieuwe kaakbot te laten ontstaan op plaatsen waar er te weinig van is. Het is tevens belangrijk dat u niet allergisch bent voor titanium. Het is belangrijk op te merken dat roken en bovenmatig alcoholgebruik hebben een zeer nadelige invloed op het succes van de behandeling.

Video Illustratie

We maken gebruik van cookies op deze website zodat we u beter van dienst kunnen zijn met onze services. Meer informatie over cookies