Facing

U wilt mooie witte tanden? Of wilt u verlost worden van een spleetje tussen uw tanden? Of wilt u een afgebroken tand laten repareren? Met de zogenaamde facing kan de vorm of de kleur van een tand worden gewijzigd. Zo kunnen we een spleetje tussen tanden opvullen, afgebroken hoekjes repareren, verkleurde tanden weer wit maken en scheve tanden verbergen. Een facing ziet er net zo natuurlijk uit als de overige tanden.

Wat is een facing

Een facing is een laagje tandkleurig vulmateriaal van composiet of een schildje van porselein. De tandarts plakt het vulmateriaal op de tand. Zo kan hij de vorm of de kleur van een tand veranderen. Ook kan hij spleetjes tussen tanden opvullen, afgebroken hoekjes repareren, gele of bruine tanden weer wit maken en scheve tanden maskeren. Zo kan tandarts het uiterlijk van uw gebit verfraaien.

Doet de behandeling pijn

Het plaatsen van een facing doet geen pijn. Het slijpen van het tandglazuur gebeurt minder diep dan bij bijvoorbeeld het boren in een tand en zal dus anders worden ervaren. Als er eerst een reparatie aan de tand moet worden uitgevoerd, zal de tandarts u een plaatselijke verdoving geven.

Duurzaamheid van de facing

Over het algemeen blijven facings vele jaren zitten. Denk aan vijf a tien jaar. Roken en veel koffie of thee drinken, werkt verkleuring in de hand. Door omstandigheden kan het echter gebeuren dat de facing niet meer hecht of dat de facing breekt als u bijvoorbeeld tandenknarst of op uw nagels bijt. Als dat gebeurt, neem dan direct contact op met uw tandarts. De facing kan meestal zonder moeilijkheden worden gerepareerd. Deze behandeling beschadigt de tand zelf niet.

Van welk materiaal worden facing gemaakt

Een facing wordt gemaakt van composiet of porselein. Voor een facing van composiet hoeft de tandarts over het algemeen minder aan uw tand te slijpen. Ook is het resultaat beter voorspelbaar en de kosten zijn aanzienlijk lager dan bij een porseleinen facing. Daar tegenover staat dat een facing van porselein minder gevoelig is voor aanslag op het oppervlak.

Waaruit bestaat de behandeling voor een facing

Het aanbrengen van een facing verloopt in een aantal stappen. Een facing van composiet brengt de tandarts in één behandeling aan. Een porseleinen facing wordt in een tandtechnisch laboratorium gemaakt. Daarom moet u minstens tweemaal naar uw tandarts.