Cerec

Cerec is een verzamelnaam voor een systeem waarmee de tandarts kronen, bruggen en vullingen kan maken. Het grote voordeel van Cerec is, dat het dit heel snel kan. Door het materiaal gebruik wordt het resultaat heel goed en mooi. Het systeem bestaat uit verschillende onderdelen waaronder een camera, een scanner, 3D software en een computergestuurd freesapparaat.

Voordelen voor u als patiënt

Met Cerec kan in veel gevallen binnen hetzelfde bezoek een kroon of andere tand vervangende restauratie worden gemaakt. Voor u, als patiënt, betekent dit dat u niet hoeft te “happen” een afdruk is niet nodig) en dat u minder tijd kwijt bent aan het bezoeken van de tandarts. Cerec is absoluut metaalvrij, en bestaat uit biocompatibel porselein. Het heeft een lange levensduur, het ziet er perfect uit en qua prijs-prestatie verhouding onverslaanbaar.

Behandeling

Wanneer u een groot gat in uw tand of kies heeft, of er om wat voor reden dan ook een tand of kies ontbreekt, dan gaat de tandarts als volgt te werk:a

Stap 1

De tandarts slijpt de tand of kies die behandeld moet worden in de vorm die nodig is om de tandvervanging te kunnen maken. Als het om een ontbrekende tand of kies gaat, worden de tanden of kiezen aan weerzijde van de lege plek beslepen, om daar later de brug overheen te kunnen plaatsen.

Stap 2

De tandarts scant de situatie in de mond. Hij heeft zo de juiste registratie van de gegevens, die Cerec nodig heeft om een tandvervanging te kunnen maken. U hoeft nu dus niet te “happen”.U wordt nu niet naar huis gestuurd, omdat de tandarts de tandvervangingen en de registratie niet ergens anders hoeft te laten maken. Bovendien kost het maken ervan niet zoveel tijd als bij andere methodes.

Stap 3

Op de computer verschijnt een 3D beeld van de situatie in uw mond. De tandarts bekijkt dit samen met u en kan u laten zien hoe de nieuwe situatie wordt. Een opening tussen de tanden kan opgevuld worden door de “nieuwe” tanden of kiezen wat breder of hoger te maken. Ook andere vormveranderingen zijn mogelijk.

Stap 4

De vorm is nu bepaald en wordt aan het freesapparaat doorgegeven. Dan kan het computergestuurd freesapparaat aan het werk. De tandarts zet een blokje materiaal in de juiste kleur in het apparaat en deze freest de tandvervanging. Dit duurt ongeveer 20 minuten.

Stap 5

De tandvervanging kan daarna in uw mond worden geplaatst en vastgezet met een speciaal soort “cement”. En u bent klaar!